Dżem truskawkowo-cytrusowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam od kuzynki, bardzo mi posmakował.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 kg cukru
    2 opakowania po 25g konfitur fix
    sok z jednej cytryny
    skórka starta z jednej cytryny
    skórka starta z 3 pomarańczy

Dżem truskawkowo-cytrusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21040co 1. Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, wrzucić do garnka. Dodać pozostałe składniki: cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańcz, sok z cytryny,fix, Wszystko wymieszać i gotować około 30 min. Słoiczki umyć, wyparzyć, osuszyć. Gotowy dżem nakładać do słoiczków, zakręcić, ustawiać do góry dnem. Doskonale nadaje się do naleśników.

Komentarze

Podobne przepisy