Dżem truskawkowo- pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekko kwaskowy dżem truskawkowo- pomarańczowy. Idealny do naleśników i wszelkich deserów.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 10 słoiczków (330g)

    2 kg truskawek
    2 pomarańcze
    550g cukru kryształu
    150g drobnego cukru trzcinowego
    2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u
    1 płaska łyżeczka cynamonu

Dżem truskawkowo- pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawki łączymy z cząstkami pomarańczy i pozostałymi składnikami 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy