Dżem truskawkowo - rabarbarowo - miętowy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    60 dag rabarbaru
    70 dag cukru
    10 g listków świeżej mięty

Dżem truskawkowo - rabarbarowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki należy umyć, obrać z szypułek, rabarbar obrać . Truskawki pokroić na plasterki a rabarbar na małe kawałki. Włożyć owoce do rondla o grubym dnie zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. Miętę opłukać, drobno posiekać i dodać do dżemu na 10 min. przed końcem smażenia.
  • 2. Gotowy dżem wkładać do słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 4 małe słoiczki dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy