Dżem truskawkowo- rabarbarowy

0 (0 ocen)

Dżem jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo ma przepyszny smak z piernikową nutą. Kiedy na rynku i w ogrodzie nie będzie już rabarbaru, ani truskawek wystarczy otworzyć słoiczek takiego dżemu i cieszyć się smakiem tych owoców!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 500 gram rabarbaru,
    • 1 kg truskawek,
    • 300 gram cukru,
    • 1 łyżka z lekką kopką przyprawy do piernika

Dżem truskawkowo- rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie rabarbaru 1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 1 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • zasypanie owoców cukrem 2. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć.
  • dodanie przyprawy do piernika 3. Owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Gdy owoce i rabarbar zmiękną i rozpadną się dodajemy przyprawę do piernika.
  • Smażenie do uzyskania pożądanej konsystencji 4. Dżem smażymy na wolnych ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypalił. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję .
    Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy