Dżem jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo ma przepyszny smak z piernikową nutą. Kiedy na rynku i w ogrodzie nie będzie już rabarbaru, ani truskawek wystarczy otworzyć słoiczek takiego dżemu i cieszyć się smakiem tych owoców!!
Składniki:
Składniki:
• 500 gram rabarbaru,
• 1 kg truskawek,
• 300 gram cukru,
• 1 łyżka z lekką kopką przyprawy do piernika
Dżem truskawkowo- rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki około 1 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
2.Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć.
3.Owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Gdy owoce i rabarbar zmiękną i rozpadną się dodajemy przyprawę do piernika.
4.Dżem smażymy na wolnych ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypalił. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję .
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.
Komentarze