Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najprostszy, najmniej pracochłonny, a równie smaczny dżem truskawkowy, który będzie doskonałym dodatkiem do naszych deserów czy słodkich obiadów.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 10 słoiczków (350g)

    2 kg truskawek
    1kg cukru kryształu
    1 opakowanie pektyny (30g)
    sok z 1/2 cytryny

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce zagotowujemy i dodajemy cukier z pektyną 1. Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. W zależności od tego jaki dżem chcemy- możemy rozgnieść owoce np. tłuczkiem do ziemniaków bądź zostawić całe kawałki. Owoce zagotowujemy, dodajemy do nich 1 szklankę cukru wymieszaną z pektyną, Gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając, następnie wsypujemy pozostałą ilość cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i odstawiamy z ognia. Delikatnie ściągamy pianę łyżkę- jeśli jest i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy