Dżem wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

w sezonie obowiązkowo musi być zrobiony w moim domu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kilogram wiśni
    3 szklanki cukru
    1 opakowanie konfitur-fix

Dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć. Usunąć pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i wstawić na gaz. Mieszać. Gdy zacznie wrzeć dodać konfitur-fix. Wymieszać. Smażyć razem około 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszać i uważać, żeby dżem się nie przypalił. Następnie gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy słoiczki ostygną można je odwrócić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy