Dżem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny, prosty w wykonaniu dżemik, dobry do naleśników na słodko lub zwyczajnie na kanapki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg. obranej, wydrążonej cukinii
    0,5 kg. cukru
    2 galaretki cytrynowe
    sok z 1 małej cytryny

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i smażyć ok. godziny. Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny-mieszać ok. pół godziny na wolnym ogniu. Przełożyć do suchych wyparzonych słoiczków, zakręcić. Zostawić do wystygnięcia przykrywając grubym ręcznikiem lub kocem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy