Dżem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealnie nadaje się do naleśników i ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
    60 - 70 dag cukru

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki umyć, przebrać, obierając je jednocześnie z szypułek. W płaskim szerokim nie obitym naczyniu emaliowanym zgnieść 1/4 część owoców i dodać do nich całość cukru i mieszając doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego syropu wsypać resztę owoców i mieszając od czasu do czasu gotować do momentu zawrzenia (około 25 minut).W czasie gotowania zbierać powstającą na powierzchni dżemu pianę.
    Gorący dżem przełożyć do wymytych słoików i od razu zamykać oraz przekręcić do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy