Dżem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniale pasują do naleśników. Zawierają dużo witaminy C, więc idealne na zimę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg. czarnej porzeczki
    1 kg. cukru

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z czarnej porzeczki 1. Porzeczki dobrze oczyścić i przełożyć do rondelka. Wsypać cukier, wymieszać. Odstawić na 1/2 godziny, aby porzeczki puściły trochę soku.
  • Dżem z czarnej porzeczki 2. Następnie gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż owoce się rozgotują. Słoiki wyparzyć i napełnić dżemem. Dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia przekręcając je do góry dnem, aby słoiki dobrze się zamknęły.

Porady

Zawarta w porzeczkach pektyna sprawi, że dżem ładnie zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy