Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polskie kiwi. Bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kiwi
    cukier żelujący
    cukier
    ewentualnie sok z cytryny

Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii) 1. Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej ) oraz cukier żelujący.
    Gorący dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.
    Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy