Dżem z marchwi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dżem ,który możemy robić przez cały rok. Marchew mamy w sprzedaży cały czas. Świetny do przekładania biszkoptów, do naleśników ,tostów,rolad czy tart. Również tosty są bardzo smaczne z dżemem marchwiowym. Szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu , moje dzieci go uwielbiają:)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg startej marchwi ( na drobnej tarce)
    500 ml wody
    500 g cukru brązowego może być również biały
    skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
    sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    2- goździki
    250 g rodzynek ( można pominąć)

Dżem z marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew,wodę , rodzynki gotować 15 minut. Dodać cukier,pokrojoną skórkę oraz sok z cytryn i pomarańczy. Gotować godzinę często mieszając. Spróbować czy wystarczająco słodki. Na koniec dodać imbir wymieszać. Nakładać do słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem. Można przechowywać całą zimę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy