Dżem z ogórka

0 (0 ocen)

Dżem troszkę nietypowy, a okres ogórkowy typowo, więc bardzo się chciałam nim z Wami podzielić.

Składniki:


  • bardzo dojrzałe ogórki
    cukier,
    1 szklanka octu,
    sok z cytryny,
    aromat ananasowy

Dżem z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trudno określić jakie są proporcje cukru do świeżych ogórków. Ilość cukru będziemy znali dopiero po ugotowaniu ogórków. Wówczas bowiem właśnie będziemy je ważyć. Ogórki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Wybieramy łyżką gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem octu zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy ogórki i gotujemy je na półmiękko. Odsączamy ogórki i ważymy je. Ogórki tniemy na paseczki i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru X 1 kg podgotowanych ogórków. Czekamy ,aż nasze warzywa puszczą sok, po czym kilkakrotnie , niezbyt długo, je gotujemy. Końcowy etap wykonania dżemu z ogórka to dodanie aromatu oraz soku z cytryny. Gotowy dżem przekładamy do słoików, póki jest gorący i zamykamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy