Dżem z truskawek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostałam od znajomej sporą ilość, więc poszły na dżemy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek, 0,5 kg cukru, 2 łyżki miodu, sok z cytryny.

Dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki w garczku zasypać równomiernie cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż mocno puszczą sok (1,5 - 2 godz). Zagotować, gotować ok 5 min. Zdjąć z ognia, dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na najmniejszym ogniu bez pokrywki, często mieszając. Po 0,5 godz. gotowania zaczerpnąć łyżeczkę i wylać na dobrze ochłodzony spodeczek. Jeżeli konsystencja nam odpowiada, szybko rozlać dżem do słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem.
    Można nie dodawać miodu, jak kto uważa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy