Dziane muszelki ;)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sprawdzą się i jako danie na ciepło, jak i na zimno. Jako przystawka, ale i obiad. W kilku słowach - pełen uniwersalizm.

  • 30 min

Składniki:

  • • ok. 250 – 300 gram makaronu Conchiglioni
    • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    • ok. ¾ puszki kukurydzy
    • puszka pomidorów krojonych
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia

Dziane muszelki ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – średnio ok. 13 w osolonej, gotującej się wodzie, tak by muszle się nie posklejały (najlepiej wrzucać pojedynczo do stosunkowo dużego garnka);
  • 2. na patelnię wrzucić obie puszki tuńczyka wraz z zalewą, poszatkowaną na drobno cebulę, dodać pomidory również z zalewą i odsączoną kukurydzę;
  • 3. na koniec wycisnąć obrany ząbek czosnku;
  • 4. wszystko dusić, mieszając od czasu do czasu do momentu aż większość płynów wyparuje;
  • 5. do farszu dodać przyprawy i nadziać nim każdą muszlę z osobna.

Porady

Przyprawy można naturalnie dodać wedle własnych preferencji. Jak ktoś lubi ostrzejsze smaki pieprz ziołowy proponuję zastąpić cayenne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy