dzik w brukselkach

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Dziczyzna

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • * średniej wielkości łopatka z dzika,
    * przyprawy:sól,pieprz,majeranek,
    * 2 ząbki czosnku,
    * ok. 3 garści świeżej brukselki.

Dzik w brukselkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dzik w brukselkach z ziemniaczkami 1. Dziczyznę kroimy w plastry jak na bitki,wrzucamy do brytfanny ,posypujemy przyprawami i wrzucamy pokrojone ząbki czosnku,smażymy na naturalnym tłuszczu z łyżeczką masła. Po obsmażeniu obu stron podlewamy odrobiną wody by się mięso nie przypaliło,przykrywamy i dusimy do miękkości ok.godziny. Gdy dziczyzna będzie miękka posypujemy na całość brukselki tak,aby przykryły mięso i jeszcze dusimy aby brukselka nadała aromatu i zmiękła. Podajemy z ziemniaczkami bądź kaszą gryczaną. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy