Dziurawe rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

Dzisiaj upiekłam rogaliki z żółtym serem, są pyszne.

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka mleka
    30 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    90 ml oleju rzepakowego

    200 g żółtego sera
    80 g masła roztopionego

    1 jajko rozmieszane z łyżką mleka
    1 łyżka sezamu

Dziurawe rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z połowy mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Gdy drożdże podrosną dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielone 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części.
  • Ser 3. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • Z masłem 4. Wszystkie części rozwałkować na placki o średnicy 40 cm. Pierwszy placek posmarować połową masła.
  • Z serem 5. Posypać połową sera i przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą masła i posypać serem. Przykryć trzecim plackiem.
  • Formowanie 6. Pokroić na 16 trójkątów i zwinąć rogaliki.
  • Na blaszce 7. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  • Gotowe 8. Piec na złoty kolor 20 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy