Dziurawe rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połowy mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Gdy drożdże podrosną dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części.
3.Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
4.Wszystkie części rozwałkować na placki o średnicy 40 cm. Pierwszy placek posmarować połową masła.
5.Posypać połową sera i przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą masła i posypać serem. Przykryć trzecim plackiem.
6.Pokroić na 16 trójkątów i zwinąć rogaliki.
7.Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
8.Piec na złoty kolor 20 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze