Dziwak

0 (0 ocen)

Ciasto to często pojawia się na moim stole, a jeszcze szybciej znika. Każdy je uwielbia :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    15-20 dag cukru pudru
    pół proszku do pieczenia
    1 margaryna
    2 łyżki smalcu
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Ponadto:
    1 szklanka suchego maku
    3/4 szklanki cukru
    3 jaja
    1 kg jabłek
    cukry według uznania do smażonych jabłek
    MASA:
    pół szklanki cukru
    1 margaryna
    1 galaretka

Dziwak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zrobić ciasto i podzielić na 4 części.
    Żółtka ucieramy z pół szklanką cukru, dodajemy mak, ubitą pianę i resztę cukru. Wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 °C.
    Z dwiema pozostałymi częściami ciasta robimy tak samo, tylko przekładamy smażonymi jabłkami (jabłka smażymy wcześniej z cukrem według uznania). Pieczemy 35 minut w temp. 180 °C.
    MASA:
    0,5 szklankę cukru rozpuszczamy w 1 szklance wody, a w tym rozpuszczamy galaretkę. Gdy galaretka będzie tężała ucieramy ją z wcześniej roztartą margaryna.
    Przełożenie: ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy