Bardzo ciekawa w smaku babka pod likierową polewą... Egzotyka jest wyczuwalna w każdym jej kawałku, babka dzięki tym owocom jest jest wilgotna i naprawdę pyszna.
Egzotyczna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek. Później żółtko po żółtku powoli dodawać do masy i ciągle ucierać. Następnie, mąkę i proszek wsypać do przesiewacza lub sita, stopniowo je przesiewać cały czas miksując. Owoce z puszki zmiksować na gładką papkę, następnie dodać ją wraz z syropem do ciasta i połączyć całość w jednolitą masę. W następnej kolejności białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę i dodać je do ciasta później ostrożnie wszystko wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto i piec w temperaturze 180st C około 50-60 minut. Babkę po tym czasie jeszcze chwilę zostawiamy w piekarniku, aby nie opadła. Gdy już babka ostygnie udekorować ją polewą.
Polewa: Na kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę do której wystarczy dodać odrobinę likieru Baileys i dobrze ze sobą wymieszać a następnie polać naszą babkę.
Komentarze