Egzotyczna babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo ciekawa w smaku babka pod likierową polewą... Egzotyka jest wyczuwalna w każdym jej kawałku, babka dzięki tym owocom jest jest wilgotna i naprawdę pyszna.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kostka masła

    4 jajka

    3/4 szklanki cukru

    2 szklanki mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki likieru Baileys

    1 puszka koktajlu owocowego – owoce egzotyczne ( po odsączeniu 230g)


    Polewa:

    1 tabliczka białej czekolady

    3 łyżeczki likieru Baileys

Egzotyczna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek. Później żółtko po żółtku powoli dodawać do masy i ciągle ucierać. Następnie, mąkę i proszek wsypać do przesiewacza lub sita, stopniowo je przesiewać cały czas miksując. Owoce z puszki zmiksować na gładką papkę, następnie dodać ją wraz z syropem do ciasta i połączyć całość w jednolitą masę. W następnej kolejności białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę i dodać je do ciasta później ostrożnie wszystko wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto i piec w temperaturze 180st C około 50-60 minut. Babkę po tym czasie jeszcze chwilę zostawiamy w piekarniku, aby nie opadła. Gdy już babka ostygnie udekorować ją polewą.

    Polewa: Na kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę do której wystarczy dodać odrobinę likieru Baileys i dobrze ze sobą wymieszać a następnie polać naszą babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy