Jednogarnek Eli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Eintopf,jest to śląska potrawa jednogarnkowa.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 0.5 kilograma
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - ziemniaki: 8 sztuk
    - liście kaurowe: 2 sztuki
    - ziela angielskiego: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - margaryna: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - ziarenka smaku: 3 szczypty
    - maggi: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - mała kapusta włoska: 1 sztuka

Jednogarnek eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Eintopf 1. Umyte mięso zalać wodą (około 4 litry),dodać ziele angielskie,liście laurowe,ziarenka smaku i ugotować mięso do miękkości.Kapustę pokroić w dużą kostkę (około 2x2 cm),ziemniaki,pietruszkę i selera w kostkę,marchewki w plastry.Mięso wyjąć,ostudzić i pokroić w dużą kostkę.Kapustę,ziemniaki,warzywa wrzucić do wywaru z mięsa,dodać kminek i gotować do miękkości.Pokrojone mięso wrzucić do zupy.Cebulę drobno posiekać.Na patelni roztopić margarynę,dodać cebulę i przesmażyć,żeby cebula nie była surowa.Do cebuli dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i przegotować.Zupę doprawić maggi i pieprzem.Na talerzu zupę posypać natką pietruszki.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy