Eintopf / Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 6 min

Idealnie komponuje się z wędzonym boczkiem, ale nada się także kiełbasa czy co tam akurat macie w lodówce.Kminek można pominąć, ale to właśnie on (obok boczku), daje całości takiego "pazura" ;)Niestety pomidory już nie smakują pomidorami, więc dobrym substytutem są te z puszki.

  • 1 godz. 6 min

Składniki:

  • ok. 1200 g cukinii
    2 -3 papryki (najlepiej kolorowe)
    2 cebule
    250 g wędzonego boczku
    800 g pomidorów (2 puszki)
    1 płaska łyżeczka kminku
    2-3 łyżki oleju
    3 liście laurowe
    słodka papryka
    2 łyżki cukru
    sól, pieprz

Eintopf / leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku podprażyć na oleju kminek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
    Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Boczek drobno pokroić, dorzucić do zeszklonej cebuli i papryki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm, dodać do reszty. Poddusić.
    Na koniec dodać pomidory z puszki łącznie z zalewą, liście laurowe i tyle wody, aby całość się swobodnie gotowała. Dusić do miękkości cukinii.
    Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i mieloną słodką papryką.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy