1.Wodę i masło przełożyć do garnka. Rozpuścić masło i doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie się gotować wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką energicznym ruchem dobrze razem wymieszać. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić aby ostygło. Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i wyrabiać mikserem lub drewnianą łyżką. Na samym końcu dać szczyptę soli. Dobrze wyrobić. Ciasto przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem podłużne ciasteczka. Piec 20 - 30 minut w 200 st C. Po upieczeniu ostudzić. Połowę ciasteczek polać polewą czekoladową. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dobrze razem wymieszać. Na ciasteczka bez czekolady nakładać porcje bitej śmietany i przykryć ciasteczkiem z polewą. Można podawać od razu po przygotowaniu.
Jeżeli chcemy, żeby śmietana nam się dłużej utrzymała należy przed końcem ubijania dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i ostudzić ).
Komentarze