Eklerki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę, mieszać najlepiej pałką, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Dodać jajka, zmiksować. Przełożyć do szprycy i wyciskać kształt eklerków na papierze do pieczenia, robiąc spore odstępy, bo ciasta urosną. Piec około 25 minut w 190*C aż będą rumiane.
2.Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując budyń dodać do niego najpierw likier a następnie kremówkę.
3.
Ostudzone eklerki przekroić na połowę, nadziać kremem i polać kajmakiem.
Porady
Jeżeli eklerki po wyjęciu z pieca opadną, oznacza to, że są niedopieczone w środku. Po upieczeniu można zostawić je w wyłączonym piekarniku, żeby się dosuszyły.
Komentarze