eklerki z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nadzienie rozpływa się w ustach, jest lekkie i nie mulące.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • około 25 sztuk):
    300 ml wody
    180 g masła
    6 jajek
    300 g mąki

    na krem:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru pudru
    200 ml kremówki
    kieliszek likieru jajecznego
    dodatkowo:
    3 łyżki masy kajmakowej

Eklerki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę, mieszać najlepiej pałką, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Dodać jajka, zmiksować. Przełożyć do szprycy i wyciskać kształt eklerków na papierze do pieczenia, robiąc spore odstępy, bo ciasta urosną. Piec około 25 minut w 190*C aż będą rumiane.
  • 2. Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując budyń dodać do niego najpierw likier a następnie kremówkę.
  • 3.
    Ostudzone eklerki przekroić na połowę, nadziać kremem i polać kajmakiem.

Porady

Jeżeli eklerki po wyjęciu z pieca opadną, oznacza to, że są niedopieczone w środku. Po upieczeniu można zostawić je w wyłączonym piekarniku, żeby się dosuszyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy