Eklerkowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciasteczka skuszą każdego. Są choć mają dużo kalorii, to ich fenomenalny smak to w pełni wynagradza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka mąki
    4 jajka
    100 g margaryny
    szklanka wody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1,5 szklanki schłodzonej śmietany 36%
    300 g serka mascarpone
    4 łyżki likieru Sheridan
    Łyżka cukru pudru
    Łyżeczka żelatyny
    Łyżka cukru pudru
    Polewa:
    10 dag krówek
    Kilka łyżek mleka
    Dodatkowo:
    Garść płatków migdałowych

Eklerkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotuj z margaryną. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw do wystudzenia. Następnie do masy dodawaj po jednym jajku. Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj porcje masy na blachę formując eklerki. Piecz około 25 minut w temperaturze 180-170stopni.
  • 2. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. Śmietanę ubij. Dodaj cukier, serek, likier i żelatynę. Masą przełóż przekrojone ciastka.
  • 3. Przygotuj polewę. Cukierki roztop z mlekiem. Schłodzoną polej eklerki i posyp płatkami migdałów

Komentarze

Podobne przepisy