Eklery orzechowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Doskonały deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody,
    100g margaryny,
    200g mąki,
    6 jajek,
    szczypta soli,
    Krem:
    200g zmielonych orzechów włoskich,
    200ml mleka,
    1 szklanka cukru,
    200g masła,
    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    1 łyżka mleka,
    30g posiekanych orzechów włoskich.

Eklery orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, margarynę oraz sól przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Mieszamy. Zaparzamy ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Studzimy. Do ciasta wbijamy po jednym jajku i wszystko razem miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formujemy podłużne ciasteczka. Ciastka pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawamy wzdłuż na pół.
    2. Mleko gotujemy z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimną masę orzechową. Ucieramy. Masą przekładamy upieczone eklery.
    3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu eklerów. Eklery posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Podobne przepisy