Eko - czeko naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki - uwielbiam, kakao - ubóstwiam, a wszystko co słodkie - baaaaaaardzo lubię ;) Takie połączenie wprawiło mnie w cudowny nastrój, a do tego powstało na bazie ekologicznych składników. Dostałam pyszne jajka od wiejskich kurek, prawdziwą naturalną maślankę oraz wykorzystałam ekologiczną mąkę.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka naturalnej maślanki
    - 1 szklanka mleka (użyłam bez laktozy)
    - 2 jajka
    - 2 łyżki ciemnego kakao
    - 1 łyżka otrębów orkiszowych
    - 2 łyżki cukru trzcinowego
    - 1 łyżka miodu
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - szczypta soli

Eko - czeko naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę, mleko, olej, miód i jajka przekładamy do miksera i łączymy składniki. Następnie dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, kakao, otręby oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników. Porcje ciasta wylewamy za pomocą chochelki na patelnię naleśnikową (lekko wysmarowaną olejem rzepakowym) i smażymy je z obu stron. Polecam i życzę smacznego! :)

Porady

Eko - czeko naleśniki świetnie smakują na ciepło, ale także na zimno. Naleśniki idealnie komponują się ze słodkim twarożkiem. Takie połączenie nada naszemu daniu świetnej kolorystyki - możemy stworzyć smakowite naleśnikowe roladki - zebry ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy