EKSPANDOWANE TRUFLE

0 (0 ocen)

można trufelki jeść od razu po przygotowaniu,ale lepsze są po 2-3 godzinnym leżakowaniu. Ja użyłam miksu ekspandowanych produktów,ale można użyć tylko jednego rodzaju, pralinki wyjdą równie pyszne.

Składniki:

  • 15 g amarantusa ekspandowanego
    15 g kaszy jaglanej preparowanej
    20 g prosa ekspandowanego
    15 g pszenicy ekspandowanej
    28 g gorzkiej czekolady
    10 g melasy
    5 g kakao
    40 g dżemu śliwkowego domowego
    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe,kakao

Ekspandowane trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wszystkie rodzaje ekspandowanych nasion. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę,melasę dżem i kakao. Postawić na mały ogień i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
  • 3. Przelać do miski z nasionami. Dokładnie wymieszać, aby masa czekoladowa polewa oblepiła każde ziarno. Wilgotnymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • 4. Wstawić do lodówki na 5 minut. Po tym czasie obtoczyć w kakao i wiórkach i odstawić do leżakowania na około 2-3 godziny. Smacznego!

Porady

*w lodówce przechowywać 3-4 dni w zamkniętym pojemniku * wyszło 14 sztuk, wielkości orzecha włoskiego i po około 34 kcal jedna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy