Ekspresowe pikle warzywne - cukinia, cebula, papryka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cienko pokrojone warzywa zalewamy słodko-kwaśną zalewą i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszną sałatkę warzywną gotową do spożycia jeszcze tego samego dnia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młoda cukinia
    czerwona cebula
    2 słodkie czerwone mini papryczki
    2 słodkie żółte mini papryczki

    zalewa:
    150 ml wody
    50 ml octu winnego z sherry
    łyżeczka miodu
    łyżeczka soli morskiej
    pół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
    pół łyżeczki gorczycy
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    kilka ziaren kozieradki
    papryczka chili
    ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki

Ekspresowe pikle warzywne - cukinia, cebula, papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pikle 1. Warzywa kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Układamy warstwami w słoikach.
  • zalewa 2. Składniki na zalewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy.

    Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zamykamy. Po ostudzeniu przekładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy jako dodatek do obiadku lub kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy