Ekspresowy deser a`la sorbet

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i smaczne ciasto o smaku mango- truskawka, słodko kwaśne, zadowoli każdego łasucha. Trochę wakacji w zimę.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 paczka biszkoptów
    6 jabłek
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka o smaku mango
    2 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    3 szklanki wody
    250 g masła

Ekspresowy deser a`la sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszkę (20/25) wyłożoną papierem wykładamy biszkopty.
  • 2. Jabłka obieramy kroimy w kostkę zalewamy 0,5 szklanki wody i dusimy ok 10 min, po czym mielimy je blenderem i dodajemy dwie galaretki wymieszane w 0,5 szklanki wody. Gorąca masę wylewamy na biszkopty. Schładzamy
  • 3. Budynie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Resztę wody czyli 1,5 szklanki gotujemy z cukrem, dodajemy budynie i mieszamy, gdy dobrze rozprowadzimy proszek dodajemy galaretkę i nadal mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy po łyżeczce masło. Ucieramy. Wylewamy na truskawkowy sorbet. Schładzamy i smacznego ;)

Porady

Możemy użyć gotowych przetartych jabłek ale muszą być kwaśne. Jeżeli nie znajdziemy galaretki z mango używamy np. cytrynowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy