Ekspresowy dżem agrestowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg agrestu
    - 0,5 kg cukru żelującego 2:1

Ekspresowy dżem agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokladnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy