Ekspresowy łosoś z warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Podobnego łososia spróbowałam 8 lat temu w Luksemburgu. Ryba jest przepyszna, a do tego za jednym zamachem otrzymujemy dodatek do głównego dania.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże dzwonka łososia (po około 30 dag każde)
    4 średnie marchewki
    2 średnie cebule
    1 pęczek koperku
    200 ml śmietany 30 %
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz

Ekspresowy łosoś z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy, łyżkę odkładamy do dekoracji, a pozostały dodajemy do marchewki z cebulą. Wlewamy olej, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut.
  • 2. Łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wyciągamy połowę warzyw i na poostałe kładziemy dzwonka ryby. W przestrzenie układamy resztę warzyw. Zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy