Ekspresowy torcik z budyniem

0 (0 ocen)

Rano w niedziele dzowni telefon. Odbieram, a tu rodzina deklaruję się z odwiedzinami. Przecież nie przyjmiemy ich z pustymi rękoma. Właśnie w ten sposób wpadłam na pomysł wykonania tego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3 jajka
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
    szklanka cukru
    250ml mleka
    1/2 szklanka oleju
    saszetka cukru waniliowego
    łyżeczka sody
    łyżeczka kakao

    Masa budyniowa:
    budyń (u mnie krówkowy)

    Masa śmietankowa:
    bita śmietana w proszku
    posypka kolorowa

Ekspresowy torcik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Przekładamy do uprzednio natłuszczonej tortownicy o wymiarach 24 cm, posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Po wyciągnięciu i wystudzeniu placka przekrawamy go na pół. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy i miksujemy go do uzyskania puszystej masy. Wykładamy na ciasto, przykrywamy jego drugą częścią.
  • 3. Bitą śmietanę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kładziemy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy