Ekstrakt cytrynowy

0 (0 ocen)

Super dodatek do wypieków zamiast sztucznych olejków,zapraszam:)

Składniki:

  • skórka z 1 cytryny
    125 ml wódka
    125 ml przygotowanej letniej wody

Ekstrakt cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę umyć,sparzyć i osuszyć. Zdjąć skórkę bez białej podskórki. Ja użyłam obieraczki do warzyw. Pokroić w małą kostkę. W dużej szklance wymieszać wódkę z wodą. Cytrynkę przełożyć do butelki lub słoiczka zalać mieszaniną wody i wódki,wstrząsnąć i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce ( nie do lodówki). Zostawić na około 2 miesiące,co jakiś czas wstrząsając butelką. Po tym czasie przełożyć do lodówki. Można przechowywać około `1 roku w lodówce. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy