Ekstremalnie pikantne podudzia kurczaka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso kurczaka pokryte ekstremalnie pikantnym sosem. Piekielnie dobre.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka, udka lub podudzia kurczaka
    litr kefiru naturalnego

    sos:
    4 łyżki płynnego miodu
    4 łyżki keczupu łagodnego
    2 łyżki sosu Xtreme
    2 łyżki sosu sojowego
    kilka kropli sosu Worcestershire
    łyżka brandy

    2 bataty
    szalotka
    tymianek
    2 łyżki oleju

Ekstremalnie pikantne podudzia kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Mięso przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy kefirem, odkładamy na noc do lodówki.
    Bataty kroimy w słupki, szalotkę w plasterki. Warzywa nacieramy olejem. Na warzywach układamy umytego z kefiru kurczaka, posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy w 200°C przez 25 minut.


    W słoiczku mieszamy składniki na sos.
    Podpieczonego kurczaka smarujemy sosem. Zapiekamy 3 minuty na funkcji grill. Obracamy, smarujemy sosem i pieczemy kolejne 3 minuty. Tę czynność powtarzałam jeszcze dwa razy z każdej strony, by sos ładnie się skarmelizował i stworzył słodko-pikantną warstwę na mięsie.

    Mięso podajemy z batatami, na których się piekło oraz sałatką i sosem jogurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy