Empanadas z kukurydzą i cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Argentyński przysmak, spróbujcie. Niebawem zapodamy wersję z mięsem na słodko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto : 250 g mąki pszennej
    120 g masła
    1 łyżeczka soli
    woda
    Farsz : 1 puszka kukurydzy
    300 g cebuli
    sól
    pieprz
    masło do smażenia

Empanadas z kukurydzą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Empanadas z kukurydzą i cebulą 1. Ciasto: połączyłem mąkę , masło, sól, dodałem wodę. Zagniotłem ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję.
    Rozwałkowałem na grubość pół cm, wyciąłem kółka o średnicy 10 cm
  • Empanadas 2.
    Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem.

    Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi.
    Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
empanadas