Empanady z czekoladą

0 (0 ocen)

Deser z kuchni meksykańskiej, podawany na gorąco choć zimne też są pyszne.Przepis z książki "Kuchnia meksykańska"

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
    Nadzienie:
    2 banany
    10 dag gorzkiej czekolady
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    dodatkowo:
    cukier puder
    cynamon

Empanady z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • empanady z czekoladą 1. Banany obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać pokrojoną grubo czekoladę.
  • empanady z czekoladą 2. Ciasto francuskie (według przepisu można też użyć ciasto filo) rozwinąć i pociąć na kwadraty na każdym w jednym rogu ułożyć porcję nadzienia, przykryć resztą ciasta i zlepić w trójkąty.
  • empanady z bananami 3. Empanady ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym wcześniej do temp. 190st piekarniku około 15 min. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i od razu podawać choć na zimno też były pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy