Escabeche z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kostaryka: Escabeche z kurczaka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki z kurczaka: 12 sztuk
    - Cebule (pokrojone w plasterki): 2 sztuki
    - oliwa: 1 szklanka
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - oliwki (posiekane): 0.5 szklanki
    - kapary: 0.5 szklanki
    - ocet balsamiczny: 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta

Escabeche z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na połowie tłuszczu usmażyć pałki. Po ostudzeniu zdjąć skórę. Ułożyć w naczyniu z zamknięciem. Mięso obłożyć cebulą, listkami laurowymi, oliwkami i kaparami. Wymieszać resztę oliwy z octem i wodą. Marynatą polać kurczaka. Odstawić na pół godziny do lodówki. Można podawać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne. Kurczak najlepiej smakuje gdy się go marynuje w lodówce kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy