Espresso Macchiato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto dla kawoszy. Z powodzeniem można nim zastąpić kawę. Zawiera dużo kofeiny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    forma 18x24 cm

    Na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki białego cukru
    3 czubate łyżeczki kakao
    8-10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ciemnej
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    Krem:
    150 ml mleka
    1/2 opakowania kremu śmietankowego do ciast Delecta
    3 małe tabliczki gorzkiej czekolady

Espresso macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i kawę z kakao, a w drugiej roztrzep jajka, dodaj mleko i olej - wymieszaj. Sypkie składniki wsypuj po woli do mokrych i mieszaj łopatką. Przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w 175˚C, studź w piekarniku.
  • 2. Zimne mleko miksuj z kremem przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Wyłóż na ciasto. Posyp startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy