Esterhazypudding z krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty kruszymy i przekładamy do pucharków.
2.Gotujemy budyń z mleka, cukru, żółtka, mąki i cukru waniliowego. Dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. W budyniowym kremie rozpuszczamy żelatynę.
Gotowym budyniem (kremem) zalewamy pokruszone biszkopty i starannie mieszamy, aby biszkopty nasączyły sie kremem. Pucharki z deserem odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3.Przygotowujemy krokant. Siekamy orzechy.
Topimy masło razem z cukrem.
Dodajemy do masła i cukru posiekane orzechy i chwileczke razem podgrzewamy, ale nie rumienimy.
Krokant wylewamy na papier do pieczenia.
Przykrywamy krokant drugim arkuszem papieru i lekko kruszymy drewnianym wałkiem.
4.Ubijamy śmietanę.
Wyciągamy z lodówki nasz deser.
Dekorujemy budyń ala Esterhazy bitą śmietaną oraz krokantem i malinkami....
Komentarze