Esterhazypudding z krokantem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Austriacki deser budyniowy rodu Esterhazy

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopty podłużne 6 sztuk
    mleko 1 szklanka
    żółtko 1 sztuka
    cukier 4 dekagramy
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    mąka 1 łyżeczka
    Żelatyna 1 łyżeczka
    śmietana kremówka 30 % 0.50 szklanki
    maliny do dekoracji 2 sztuki

    orzechy laskowe 20 sztuk
    masło 1 łyżeczka
    cukier 3 dekagramy

Esterhazypudding z krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy i przekładamy do pucharków.

  • 2. Gotujemy budyń z mleka, cukru, żółtka, mąki i cukru waniliowego. Dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. W budyniowym kremie rozpuszczamy żelatynę.

    Gotowym budyniem (kremem) zalewamy pokruszone biszkopty i starannie mieszamy, aby biszkopty nasączyły sie kremem. Pucharki z deserem odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  • 3. Przygotowujemy krokant. Siekamy orzechy.

    Topimy masło razem z cukrem.

    Dodajemy do masła i cukru posiekane orzechy i chwileczke razem podgrzewamy, ale nie rumienimy.

    Krokant wylewamy na papier do pieczenia.

    Przykrywamy krokant drugim arkuszem papieru i lekko kruszymy drewnianym wałkiem.


  • 4. Ubijamy śmietanę.

    Wyciągamy z lodówki nasz deser.

    Dekorujemy budyń ala Esterhazy bitą śmietaną oraz krokantem i malinkami....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy