Eton mess z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo łatwy i bardzo szybki w wykonaniu deser . Potrzebujemy tylko kilka składników by w mgnieniu oka przygotować pyszny i intrygujący deser . Połączenie kwaśnych wiśni i słodkich bez smakuje idealnie , a bita śmietana dopełnia smaku i spaja ze sobą całość . Polecam !

  • 20 min

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    6 sztuk dużych bez

    1 szklanka kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    1 szklanka mrożonych wiśni

    pół szklanki cukru

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Eton mess z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem . Odstawiamy by puściły sok . Do soku z rozmrożonych wiśni dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy . Wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy . Powstaje gęsta frużelina , którą odstawiamy do przestudzenia .

    Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem .

    Do pucharków kruszymy po jednej bezie . Na bezę wykładamy bitą śmietanę , a na śmietanę wiśnie . Powtarzamy kolejność aż do napełnienia pucharków .

    Podajemy od razu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy