Europejsko-azjatycki tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty filet z łososia odkroić ostrym nożem od skóry. Jeżeli ma ości, pozbyć się ich pęsetą. Tak oczyszczoną rybę posiekać w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, czarny sezam, sok z limonki, starty imbir i szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
2.Drobno posiekać cebulkę, grzyby lub ogórki, a także szczypior.
Następnie formować konstrukcję tatara.
3.Na spód kromka chleba, którą można wyciąć w kształcie specjalnej foremki lub pierścienia. Na chleb nakładać zamarynowanego łososia, następnie posiekaną cebulkę. Na nią grzyby lub ogórki i na wierzch garść przygotowanego szczypiorku.
Do dekoracji można użyć malutkich papryczek chilli.
Porady
Tatara budować w foremkach do tego przeznaczonych, aby efektownie wyglądał.
Polecam podawać go z sosem sojowym.
Komentarze