Europejsko-azjatycki tatar z łososia

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie polskich i orientalnych smaków idealne na przystawkę.

  • 45 min

Składniki:

  • 200g surowego fileta z łososia
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka czarnego sezamu(można pominąć)
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżeczka startego imbiru
    szczypta soli

    3 kromki chleba
    2 cebulki dymki
    5 polskich grzybów marynowanych(można zastąpić ogórkami)
    garść szczypioru

    3 foremki lub pierścienie do formowania tatara

Europejsko-azjatycki tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty filet z łososia odkroić ostrym nożem od skóry. Jeżeli ma ości, pozbyć się ich pęsetą. Tak oczyszczoną rybę posiekać w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, czarny sezam, sok z limonki, starty imbir i szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Drobno posiekać cebulkę, grzyby lub ogórki, a także szczypior.
    Następnie formować konstrukcję tatara.
  • 3. Na spód kromka chleba, którą można wyciąć w kształcie specjalnej foremki lub pierścienia. Na chleb nakładać zamarynowanego łososia, następnie posiekaną cebulkę. Na nią grzyby lub ogórki i na wierzch garść przygotowanego szczypiorku.
    Do dekoracji można użyć malutkich papryczek chilli.

Porady

Tatara budować w foremkach do tego przeznaczonych, aby efektownie wyglądał. Polecam podawać go z sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy