Fakes

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealny wstęp do greckiej uczty.

  • 35 min

Składniki:

  • *500g brązowej soczewicy
    *1 duża cebula, posiekana
    *6 ząbków czosnku, posiekanych
    *1 duża marchew pokrojona w kostkę
    *1 kartonik przecieru pomidorowego
    *5 łyżek oliwy z oliwek
    *5 łyżek czerwonego octu winnego
    *1l bulionu warzywnego
    *1 łyżeczka oregano
    *1 łyżeczka ostrej papryki
    *2 liście laurowe
    *1 łyżka brązowego cukru
    *sól
    *pieprz

    *woda do rozrzedzania
    *ser feta, pokrojony w kostkę lub natka pietruszki

Fakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Oliwę delikatnie rozgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew i podsmażamy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy soczewicę i mieszamy. Dodajemy pomidory i mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i przyprawy. Gotujemy przez 20 minut po przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion powinien zostać wchłonięty przez soczewicę, dlatego dolewamy wody, tak by rozrzedzić zupę według własnych potrzeb. Na koniec dodajemy ocet, sól, cukier i pieprz - mieszamy. Przez 5 minut podgrzewamy zupę.

Porady

Po rozlaniu zupy na talerze warto udekorować ją fetą lub ewentualnie natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy