Falafel

0 (0 ocen)

  • 40 min

Falafel to kulki z cieciorki smażone na głębokim oleju. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Tam często podają je w picie, ale można je jeść na wilele innych sposobów.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
    1 mała cebula
    3 gałązki natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    żółtko
    sól pieprz
    olej do głębokiego smazenia

Falafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odcedzić z zalewy, po czym dokładnie zmiksować blenderem.
  • 2. Cebulę drobniutko posiekać i dodać do cieciorki
  • 3. Do masy dodać przeciśnięty czosnek, żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 4. Wszystko dokładnie wymieszać i formować niewielkie kulki.
  • 5. Smażyc na głębokim oleju.

Porady

Można je jeść na wiele sposobów. Na zimno z sałatką, na ciepło z sosami lub w picie z warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy