Falafel- kotlety z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -500 g ciecierzycy
    -2 cebule
    -4 ząbki czosnku
    -1 papryczka chili
    -2 pęczki natki pietruszki
    -1 czubata łyżka ziaren kolendry
    -1 czubata łyżka kminu
    -3 łyżki mąki orkiszowej
    -olej
    -sól
    -pieprz

Falafel- kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczymy kilkanaście godzin w wodzie. Następnie odsączoną wkładamy do miksera razem z obraną cebulą, czosnkiem, papryczką i natką pietruszki. Miksujemy. Ziarna kolendry i kminu ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy z ciecierzycy. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Formujemy kulki, które spłaszczamy na kotleciki i smażymy w rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy