Fale Atlantyku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała przekąska na różne uroczyste kolacje. Płaty śledziowe na sposób słodko kwaśno.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg płatów śledziowych solonych
    • 200 g śliwek suszonych
    • Cebula
    • Olej
    • 1 łyżka miodu
    • 100 ml koncentratu pomidorowego
    • Pieprz

Fale atlantyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę.
    W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy.
  • śledzie 2. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź, sos, śledź i tak do wyczerpania składników.
  • śledzie 3. Chłodzimy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy