1.Margarynę rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Ciągle ucierając dodajemy mąkę i rozpuszczoną kostkę do pieczenia . Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z części dodajemy kakao i mleko i to mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 22x27cm. smarujemy
margaryną i obsypujemy mąką. Do formy wlewamy najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście układamy rzędami cząstki obranych jabłek. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 st.C.
2.KREM:. Gotujemy budyń, gdy będzie zimny miksujemy go z miękką margaryną. Krem kładziemy na wystudzone ciasto. Przygotujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą, aż polewa stanie się gładka. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto i odstawiamy do lodówki by stężało.
Komentarze