Fale dunaju

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    2 szklanki mąki (
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    4 jabłka
    Krem:
    1 budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    200 g margaryny
    Polewa:
    2 tabliczki czekolady
    1/2 szklanki śmietanki 30%

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Ciągle ucierając dodajemy mąkę i rozpuszczoną kostkę do pieczenia . Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z części dodajemy kakao i mleko i to mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 22x27cm. smarujemy
    margaryną i obsypujemy mąką. Do formy wlewamy najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście układamy rzędami cząstki obranych jabłek. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 st.C.
  • 2. KREM:. Gotujemy budyń, gdy będzie zimny miksujemy go z miękką margaryną. Krem kładziemy na wystudzone ciasto. Przygotujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą, aż polewa stanie się gładka. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto i odstawiamy do lodówki by stężało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy