Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą, herbate (zimna) i olej. Białka ubić na sztywno, dodać do masy delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy (25 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzine w tem 180*
Zimne ciasto kroimy na 2 placki.
2.Masa:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy startą czekoladę i pokruszoną chałwę, miksujemy, na koncu dodajemy alkochol.
3.Masę dzielimy na 3 cześci.
Przekładanie:
ciasto herbaciane
masa chalwowa
wafel
masa chałwowa
wafel
masa chałwowa
ciasto herbaciane
Przekładając każdą werstwę lekko dociskamy.
Ciasto najlepiej żeby troszkę postało wtedy wafle w środku zmiękną.
4.Polewa cukierkowa:
Masło topimy w rondelku z mlekiem, dodajemy pokruszone blenderem cukierki i kakao. Trzymamy do uzyskania gładkiej masy (nie gotujemy). Wylewamy stopniowo łyżką na ciasto.
Komentarze