Fantazyjny schab

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak upieczony schab rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ● 1,5 kg schabu
    ● 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    ● kilkanaście grubszych plastrów sera żółtego
    ● 1 szkl. słodkiej śmietany
    ● bułka tarta
    ● natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● słodka mielona papryka
    ● ewentualnie przyprawa uniwersalna

Fantazyjny schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy
    i kroimy w 2-3-cm grubości
    plastry. Lekko rozbijamy. Posypujemy
    przyprawami. Rozkładamy
    na blasze.
  • 2. Na plastrach schabu układamy
    kulki z mielonego mięsa
    i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy
    serem. Posypujemy
    bułką i posiekaną natką. Kotlety
    podlewamy śmietaną.
  • 3. Blachę przykrywamy folią
    aluminiową i pieczemy ok. godziny
    w 190 °C, aż schab będzie
    miękki.

Porady

RADY M. Żmijewskiej Schab dobrze smakuje z keczupem. Doskonałymi dodatkami są kalafior, surówka z czerwonej kapusty albo marchwi i jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy