Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron.
30 min
Składniki:
* 200 g makaronu farfalle
* 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* pół puszki pomidorów w zalewie
* pół szklanki wody
* łyżka brązowego cukru trzcinowego
* duża garść suszonej żurawiny
* sól, pieprz
* bazylia
Farfalle po bolońsku z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią.
Komentarze