Farfalle po bolońsku z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron.

  • 30 min

Składniki:

  • * 200 g makaronu farfalle
    * 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    * mała cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 3 łyżki oleju rzepakowego
    * pół puszki pomidorów w zalewie
    * pół szklanki wody
    * łyżka brązowego cukru trzcinowego
    * duża garść suszonej żurawiny
    * sól, pieprz
    * bazylia

Farfalle po bolońsku z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy