Farfalle z kurkami w sosie śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dla wszystkich uwielbiających makarony i śmietanowe pasty!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurki: 2 szklanki
    - makaron farfalle: 250 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana18%: 1 sztuka
    - koper: 2 pęczki
    - olej: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Farfalle z kurkami w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Kurki oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kruszymy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przykrywamy.
  • 3. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno dużą cebulę - nie powinna się zrumienić tylko zeszklić. Gdy kurki wypuszczą soki dodajemy zeszkloną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i posiekany drobno koper (ja dodaję go na prawdę bardzo dużo - na jedną patelnię 2 pęczki). Całość mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze pod przykryciem.
  • 4. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy