farfalle z niedźwiedziem i peperoncini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie włoskiego makaronu i ostrej papryczki z serem pleśniowym i czosnkiem niedźwiedzim. Idealny jako osobne danie lub dodatek do dania głównego.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    500 g makaronu farfalle z mąki durum
    2 sery camembert
    1 jajko ugotowane na twardo

    składnik dodatkowy:
    garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego

    składniki robocze:
    kilka suszonych papryczek peperoncini do posypania po wierzchu potrawy
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka masła

Farfalle z niedźwiedziem i peperoncini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  • 2. Liście czosnku niedźwiedziego drobno siekamy i dusimy na maśle. Ser obieramy z pleśni, kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Jajko drobno siekamy dodajemy do sosu. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Posypujemy ostrą suszoną papryczką. Podajemy jako osobne danie lub dodatek do dani głównego.

Porady

Czosnek niedźwiedzi ewentualnie można zastąpić szpinakiem, wtedy do sosu należy dodać posiekany czosnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy